Autentificare
Autentificare
Quick Menu
Navigare Rapidă
Autentificare
Autentificare
BOTOSANI
Județul
Botoșani
Aflat în nord-estul României, Botoşaniul se remarcă prin diversitatea culturală marcată îndeosebi de cele 4 mari genii care s-au ridicat pe aceste meleaguri: Mihai Eminescu (n. Botosani 1850 - 1889), George Enescu (n. Liveni 1881 - 1955), Nicolae Iorga (n. Botosani 1871 - 1940) şi Ştefan Luchian (n. Stefanesti 1868 - 1916). „Oraşul domniţelor”, aşa cum mai este numit Botoşaniul, a dat culturii române cele mai multe personalităţi devenind astfel un fel de brand al culturii naţionale. Cochet şi şarmant deopotrivă, Botoşaniul surprinde plăcut turistul prin oaza de verdeaţă şi bogăţia de flori care îl îmbracă, prin arhitectura veche a clădirilor existente, dar şi prin modestia sa tipic moldovenească. Municipiul Botoşani este reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Botoşani. Are o populaţie de circa 115.070 locuitori şi este aşezat în partea de sud-vest a judeţului pe interfluviul dintre râurile Sitna şi Dresleuca, spre vest între Dresleuca şi Siret, apoi coboară între dealurile Crivăţ, Agafton, Baisa, în adâncuri sprijinindu-se pe platforma Moldovei. Etimologia numelui: Originea numelui de Botoşani este destul de incertă, dar s-au găsit mai multe explicaţii. Una dintre ele ar fi că oraşul îşi trage numele de la un boier pe nume Botaş, care a trăit pe aceste meleaguri la începutul mileniului II. Numele familiei Botaş sau „Botăşani” este pomenit în documente foarte vechi încă de pe timpul lui Ştefan cel Mare, ca una din familiile alese ale Moldovei. De actualitate: În momentul de faţă municipiul Botoşani realizează 70% din PIBul judeţului, deşi populaţia acestuia reprezintă doar 25% din populaţia judeţului. În Botoşani îşi desfăşoară activitatea peste 7000 de societăţi. Municipiul Botoşani beneficiază astăzi de străzi asfaltate, lungimea acestora fiind de 137 km din care 75 km sunt modernizaţi, iar restul pietruiţi. Zilele oraşului Botoşani se sărbătoresc în fiecare an la data de 23 aprilie, ziua patronului spiritual al municipiului, Sfântul Gheorghe. Municipalitatea acordă în fiecare an Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” cu ocazia Zilelor „Mihai Eminescu” care au loc la 15 ianuarie şi Premiul Naţional „Nicolae Iorga” care se acordă in luna noiembrie.
VIZUALIZARE
TÂRGOVISTE
Județul
Dâmbovița
Resedinta domneasca si capitala intre 1396 si 1714 Targovistea a detinut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico – militar si cultural artistic al Tarii Românesti, supranumita “Capitala celor 33 de voievozi”, fapt care i-a accelerat procesul de dezvoltare de la habitat rural la târg medieval. De-a lungul anilor Primaria Municipiului Targoviste a obtinut rezultate notabile in coordonarea activitatilor adresate comunitatii locale, respectiv amenajarea spatiilor verzi, salubritate, gospodarie comunala, infrastructură rutieră, amenajare parcuri de agrement, activitati cu caracter social (cantine de ajutor social, camine pentru persoane aflate in dificultate). Practic, intreaga activitate ce priveste domeniul public al municipiului cat si serviciile publice adresate populatiei au fost coordonate de Primarie. In acest moment, administratia publica locala, prin cele doua componente de baza - Consiliul Local si Primaria, este organizata si isi desfasoara activitatea in conformitate cu prevederile Legii Administratiei Publice Locale nr. 215/2001 reactualizata, cu modificările şi completarile ulterioare si a altor acte normative specifice, care creeaza cadrul legal.
VIZUALIZARE
SECTOR 3
Județul
București
...
VIZUALIZARE
Citește
Perioada României Mari
[]
Alegeți sesiunea de colectare:
Sesiune septembrie 2023
Sesiune iulie 2023
Sesiunea iulie 2021
Sesiune octombrie 2020
Sesiunea mai 2018
Sesiunea octombrie 2017
UAT-uri care au accesat platforma SALT
folosiți click stânga pentru selecție județ/UAT și click dreapta pe un UAT selectat pentru accesare profil
Descoperă și cunoaşte România
O vizualizare asupra rezultatelor cercetărilor statistice pentru unitățile administrativ-teritoriale. Află cum localitatea ta este dezvoltata din punct de vedere economic, social-cultural și edilitar.
[T: 0.2214, O: 158]